Boek
Nederlands

De verboden tuin : roman

Poe͏̈tische beschrijving van de belevenissen van een kleine jongen.
Titel
De verboden tuin : roman
Auteur
Wessel Te Gussinklo
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, 2020
277 p.
ISBN
9789083048000 (paperback)

Besprekingen

Dit debuut uit 1986 van de in 1941 geboren auteur geeft in twee delen van elk negen hoofdstukken een bijzonder fijnzinnige beschrijving van de beleveniswereld van een jongetje in al z'n kinderlijke prilheid. Gevoelens van angst en eenzaamheid, van verlangen en verwarring, worden aangevuld met fantasieën en dromen die de lezer als vanzelf terugvoeren naar de eigen verwarrende kindertijd. Voor de poëtische lezer valt er in ‘De verboden tuin’ heel wat te beleven, zowel op het gebied van vorm als van inhoudelijkheid. Dit is nu echt weer eens een boek waarvan men voortdurend voelt dat het met liefde is geschreven, vol heimwee naar een tijd die Proust ‘le temps perdu’ heeft genoemd en die alleen maar dankzij de meest intense inspanningen terugveroverd kan worden. Bekroond met de Anton Wachterprijs. De hoofdpersoon Ewout Meyster zal later terugkeren in de romans ‘De opdracht’ (1995) en ‘De hoogstapelaar’* (2019).

Over Wessel Te Gussinklo

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bkrmr

Wessel te Gussinklo (Utrecht, 9 januari 1941) is een Nederlands schrijver.

Afkomst en oorlogsgeweld

De ouders van Wessel te Gussinklo zijn beiden in de stad Utrecht geboren in 1903, zijn moeder aan de Oude Gracht bij de Twijnstraat, zijn vader Wessel op de Lijnmarkt.

Te Gussinklo zelf werd begin januari 1941 geboren in de Buys Ballotstraat in Utrecht. Toen hij twee jaar was kreeg het gezin in de zomer van 1943 onderduikers in huis. Daartoe behoorde de door de Duitsers gezochte Friese verzetsstrijder Lubbert Romkes, een man die landverraders zou hebben geëxecuteerd..

Op 7 oktober 1944 hield de Duitse Sicherheitsdienst weer een razzia in Utrecht, onder andere in de Buys Ballotstraat. Te Gussinklo senior, die aan eerdere razzia's was ontkomen, negeerde de door buren geboden vluchtopties en ensceneerde een tableau vivant: de onderduiker zorgelijk naast het bed van zijn voor die gelegenheid zeer z…Lees verder op Wikipedia