Makkelijk lezen
Nederlands

Johan Cruijff : mijn verhaal

Johan Cruijff (auteur), Jaap De Groot (auteur), Frans Van Duijn (bewerker)
Bewerking van de gelijknamige autobiografie, opgetekend door Jaap de Groot. Verhaal in gemakkelijke woorden en korte zinnen.
Onderwerp
Cruijff, Johan
Extra onderwerp
Taalpunt Nederlands
Titel
Johan Cruijff : mijn verhaal / bewerking in eenvoudig Nederlands: Frans van Duijn
Auteur
Johan Cruijff Jaap De Groot
Bewerker
Frans Van Duijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, 2018
112 p.
ISBN
9789086963607 (paperback)

Besprekingen

De bekendste Nederlandse voetballer ooit is zelf aan het woord in dit boeiende levensverhaal. Hij begint bij zijn jeugd, in een fijn gezin en bij dat andere gezin: Ajax. Rinus Michels is lang zijn grote leermeester, streng doch rechtvaardig. Zijn hele carrière loopt hij door: de tijd als voetballer en als trainer, bij Ajax, Barcelona, Amerika, Feijenoord. Johan richt stichtingen en opleidingen op om anderen verder te helpen. Ook de poging tot ontvoering in Barcelona komt aan de orde. In alle verhalen komt zijn eigenzinnige karakter, zijn doorzettingsvermogen en zijn deskundigheid naar voren. Johan Cruijff is een synoniem voor voetbal. Ook zijn kinderen en kleinkinderen hebben talent. Hij weet zich een bevoorrecht mens als hij in 2015 getroffen wordt door longkanker. Voorzien van nawoord door zoon Jordi. Een tijdlijn achterin geeft een overzicht van het veelbewogen leven. Een aanrader voor voetballiefhebbers, ook de techniek komt ruim aan bod. Geschreven in gemakkelijke taal, met korte…Lees verder

Over Johan Cruijff

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Bert Verhoeff Nationaal Archief

Hendrik Johannes (Johan) Cruijff ( uitspraak (info / uitleg)) (Amsterdam, 25 april 1947 – Barcelona, 24 maart 2016) was een Nederlands profvoetballer en voetbaltrainer.

Cruijff wordt wereldwijd erkend als een van de beste voetballers aller tijden. In 1999 werd hij door de IFFHS verkozen tot Europees voetballer van de twintigste eeuw. Bij de IFFHS-verkiezing van Wereldvoetballer van de twintigste eeuw eindigde hij als tweede achter Pelé. De voormalige aanvaller en spelverdeler werd met name geroemd vanwege zijn techniek, startsnelheid, handelingssnelheid en spelinzicht. Driemaal werd hij verkozen tot Europees voetballer van het jaar en ook won hij drie keer de Europacup I. Dit laatste deed Cruijff met Ajax, waar hij gold als de leider en ster van het elftal. In 1974 bereikte Cruijff als aanvoerder van het Nederlands elftal de finale van het WK, waarin met 2-1 werd verloren van West-Duitsland.

Na een twintigjarige carrière als voetbal…Lees verder op Wikipedia

Suggesties